Volkswagen Group og Grækenland vil skabe en ø med klimaneutral mobilitet

11. november 2020

Volkswagen

  • Et banebrydende projekt: Den græske middelhavsø Astipálea skal omstilles til elektrisk mobilitet, smart mobility-løsninger og grøn strøm
  • Volkswagen og Grækenland har underskrevet en hensigtserklæring
  • Premierminister Mitsotakis: ”De ambitiøse bestræbelser er resultatet af et tæt partnerskab.”
  • CEO,Volkswagen Herbert Diess: ”Elektrisk mobilitet og opkoblede mobilitetstjenesteydelser vil forbedre livskvaliteten markant og samtidig bidrage til en CO2-neutral fremtid.”

Volkswagen Group og Grækenland har indgået aftale om etableringen af et banebrydende mobilitetssystem på den græske middelhavsø Astipálea. Til det formål vil det eksisterende transportsystem på øen blive omstillet til elbiler og vedvarende energi. På langt sigt vil Astipálea blive et fyrtårn inden for klimaneutral mobilitet. En hensigtserklæring til dette formål er blevet underskrevet i Wolfsburg og Athen af Konstantinos Fragogiannis, som er viceudenrigsminister for økonomisk diplomati og åbenhed, og Dr. Herbert Diess, som er CEO for Volkswagen Group. Nye mobilitetstjenesteydelser som fx delebiler eller samkørselsordninger vil hjælpe til med at reducere og optimere trafikken. Energien vil primært komme fra lokale grønne energikilder som fx solceller og vind. Projektet vil i første omgang køre i 6 år.

Dr. Herbert Diess, CEO for Volkswagen Group, udtalter: ”Politikere, erhvervsliv og samfund har et fælles ansvar for at begrænse klimaforandringerne. Vores langsigtede mål er klimaneutral mobilitet for alle. Og med Astipálea-projektet vil vi udforske, hvordan vi kan realisere den vision allerede i dag. Elektrisk mobilitet og smart mobility vil forbedre livskvaliteten og samtidig bidrage til en CO2-neutral fremtid.”

Premierministeren i Grækenland, Kyriakos Mitsotakis, udtalte: ”Jeg har stor tiltro til partnerskaber. Regeringer kan ikke klare det alene, og den private sektor er ikke svaret på alle spørgsmål. Derfor er disse ambitiøse bestræbelser resultatet af et tæt partnerskab mellem den græske stat og Volkswagen Group. En af verdens førende bilkoncerner, der har en målsætning om at gøre sin flåde af køretøjer og selve virksomheden CO2-neutral i 2050, går sammen med et europæisk land og er parat til en komplet omstilling.”

Konstantinos Fragogiannis, som er viceudenrigsminister, udtalte: ”I dag er en fantastisk dag for Astipálea, for De Dodekanesiske Øer, for Det Ægæiske Hav og for hele Grækenland. I dag lancerer vi det første ”Smart Green Island”-projekt i vores land, og det er startskuddet til en stor omstilling af vores tilgang. Elektrisk transport og en holistisk, grøn og bæredygtig handlingsplan vil få positiv indflydelse på dagligdagen for øens beboere. I kombination med et banebrydende offentligt transportsystem gør vi fremtidsorienterede ideer til realitet. Grækenland viser i dag, at landet er parat til at indføre banebrydende, innovative og førende investeringer, som løfter samfundet til et nyt niveau inden for opkoblingsmuligheder, gennemtænkt bæredygtighed og instinktiv anvendelighed.”

Det centrale element i projektet er et helt nyt, topmoderne transportsystem med digitale mobilitetstjenesteydelser inklusive en fuldt elektrisk samkørselsordning hele året rundt, som skal løfte den nuværende meget begrænsede busdrift til et nyt niveau. I samarbejde med lokale partnere vil dele af det traditionelle biludlejningserhverv blive omstillet til en bildelingstjeneste, som tilbyder elløbehjul fra koncernens mærke SEAT og elcykler som supplement til elbiler. Alene det vil bidrage til en markant reducering af bilflåden på øen. Samlet set skal ca. 1.000 elbiler erstatte ca. 1.500 biler med forbrændingsmotor. Volkswagen har lige igangsat udrulningen af sin elektriske ID.-familie og har planlagt lanceringer af en række nye modeller i løbet af de kommende år ud over den kompakte ID.3og SUV’en ID.4. Erhvervsbiler fra lokale virksomheder samt specialkøretøjer på øen – som fx politibiler, redningskøretøjer og biler til offentlige myndigheder – vil også blive elektrificeret. Volkswagen vil installere sine Elli-opladere over hele øen for at sikre en omfattende opladningsinfrastruktur med ca. 230 private og en lang række offentlige ladepunkter.

Projektet nyder stor støtte fra Volkswagens uafhængige Sustainability Council, da det fungerer som en perspektivplan for Volkswagens CO2-reduktionsstrategi. Margo T. Oge, som er medlem af Sustainability Council og tidligere direktør for Office of Transportation Air Quality hos U.S. Environmental Protection Agency (EPA): ”Klimaforandringerne udgør en eksistentiel trussel for menneskeheden. Elektrisk mobilitet i samspil med vedvarende energiformer vil hjælpe med til at reducere de værste påvirkninger fra klimaforandringerne. Der findes et citat fra Aristoteles: ”Det er under vores mørkeste øjeblikke, at vi skal fokusere for at se lyset.” Astipálea-projektet er et lys i mørket og vil hjælpe med at vise fremtiden for ren mobilitet.”

Astipálea er en ø i den sydlige del af Det Ægæiske Hav, som dækker et areal på ca. 100 kvadratkilometer. Den har en befolkning på ca. 1.300 mennesker og besøges af ca. 72.000 turister om året. Astipálea har i dag kun et meget begrænset offentligt transportsystem med to busser, som kun kører i et lille område på øen. Aktuelt dækkes energibehovet næsten udelukkende via fossile brændstofkilder. Øen stræber efter at blive et fyrtårn for bæredygtig turisme i de kommende år, og derfor bakker den op om bæredygtig mobilitet. Grækenland understøtter denne omstilling inden for rammerne af landets nationale energi- og klimaplan.

Volkswagen Group har tilsluttet sig målsætningerne i Parisaftalen. Koncernen har en målsætning om at være klimaneutral i 2050 og har udarbejdet sin ”goTOzero”-bæredygtighedsstrategi for at opnå denne målsætning. Det største elektriske fremstød inden for bilindustrien er det centrale element i denne strategi: Koncernen vil investere ca. 33 milliarder euro i elektrisk mobilitet inden for de kommende 5 år og lancere ca. 75 nye elektriske modeller frem mod 2029. Volkswagens kompakte ID.3, som er landet hos forhandlerne for nylig, er den første af disse modeller. Projektet på Astipálea er en integreret del af ”goTOzero”-strategien og skal fungere som perspektivplan for den komplette CO2-reduktion inden for mobilitet. Under Volkswagen Groups paraply er en række mærker involveret i disse bestræbelser – de omfatter Volkswagen, SEAT, Volkswagen Erhvervsbiler, energitjenesteudbyderen Elli og UMI Urban Mobility International med brandet We Share.