i8ildmgsoyraxxvvrvwa

Audi introducerer 3D-lyd i biler

  • Lydoplevelsen med den tredje dimension sætter nye standarder
  • Kommer i serieproduktion i 2015 med soundsystemerne fra Bang & Olufsen og BOSE
  • 3D-effekt via en intelligent beregningsalgoritme

Audi gør visionen om en tredimensionel lydoplevelse som i et lydlaboratorium til virkelighed. I forbindelse med 3D-lyden oplever lytteren også den rumlige højde, og det akustiske indtryk er takket være den tredje dimension endnu mere klart og fascinerende. Denne fuldendte lydoplevelse sætter nye standarder for musiknydelse i bilen og får premiere i 2015 i den nye Audi Q7.

Mærket med de fire ringe har gennem mange år sat nye standarder på området for lydkvalitet. Den nyeste teknologi, 3D‑lyden, får premiere i 2015 i den nye Audi Q7. Den fås både som en del af Advanced Sound System fra Bang & Olufsen og til BOSE Surround Sound. Det centrale element er en kompleks beregningsalgoritme, som beregner styresignalerne til hver enkelt højttaler hurtigt og præcist. Audi har udviklet den i samarbejde med det tyske Fraunhofer Institut für Integrierte Schaltungen i Erlangen til Bang & Olufsen‑systemet.

I det første arbejdstrin inddeler softwaren musikkildens data i deres rumlige bestanddele. Hertil gør den brug af de tilknyttede rum-informationer. Hvis en kunstner eksempelvis synger på en scene, reflekterer gulvet, loftet og væggene i koncertsalen lyden med forskellig tidsforskydning. Fra gulvet kommer den tilbage i løbet af nogle få millisekunder, mens det kan tage over 200 millisekunder fra en væg, der er 40 m væk. Ud fra disse forskellige refleksioner kan algoritmen beregne en matematisk model af ethvert optagelseslokale. Og her spiller det ingen rolle, om lydsignalet er optaget i mono, stereo eller 5.1 surroundsound. Musikkens og kildens dataformat – fx online-streaming, UKW‑radio eller cd – er ligeledes underordnet.

Andet arbejdstrin består i at sammensætte lyddelene igen på en måde, så lydbilledet i bilens kabine svarer til det oprindelige optagelseslokale. Det kræver et intensivt beregningsarbejde. I Bang & Olufsen Advanced Sound System styrer den digitale signalprocessor 11 kanaler med i alt 23 højttalere på en sådan måde, at lyden er lige præcis og harmonisk på alle siddepladser. Fire højttalere, som er placeret i A‑stolperne og forsynes via egne kanaler, overfører de dele, som udgør den rumlige højde. Nyudviklede højttalere som eksempelvis en subwoofer, der er forstørret fra 200 mm til 250 mm, og en ny forstærker med nu 1.920 W garanterer musiknydelse på allerhøjeste niveau. Også BOSE Surround Sound System, som genererer rumklangen med 20 højttalere, har fire højttalere, som er placeret højere oppe, til at skabe den tredje dimension.

Med 3D‑lyden sætter Audi en ny milepæl inden for hifi‑sektoren – ligesom Audi har gjort tidligere. Allerede tilbage i 2005 fik den eksklusive lyd med Bang & Olufsen Advanced Sound System debut i Audi A8. Premiumlyden fra den danske hifi‑specialist blev lanceret i kompaktklassen i 2012 i tredje generation af Audi A3. I 2014 blev der taget et stort skridt i retning af 3D‑lydoplevelsen i den nye Audi TT: Teknologien Symphoria – en software til efterbearbejdning og gengivelse af audiosignaler – ligeledes udviklet i samarbejde med Fraunhofer Institut.

Pressemeddelelsen blev sendt med Mynewsdesk